Întrebări și răspunsuri frecvente

Pot fi creditat daca sunt bagat in Biroul de Credit?

Faptul ca esti inscris in Biroul de Credit cu un istoric negativ, nu inseamna ca nu mai poti lua un credit . In analiza solicitarii pe langa analiza situatiei materiale si familiale se va tine cont si de aceste raportari din Biroul de Credit

Pot lua un credit daca am poprire pe cont?

Poti contracta un credit daca ai poprire pe cont dar cu conditia ca, inainte de a lua creditul, sa platesti mai intai datoriile care au generat poprirea sau impreuna cu consultantul tau sa faceti un plan financiar care ii asigure executorului judecatoresc incadrarea ta la un credit financiar. Acest lucru poate ajuta la sistarea popririi temporar cu promisiunea de inchidere a datoriei dupa obtinerea creditului.

Ce este scorul Fico si Cum aflu ce scor Fico am?

Fico este un numar intre 300 si 850 ce arata posibilitatea ta de plata in cazul in care soliciti un imprumut si credibilitatea ta in fata institutiilor bancare. Acest numar este mai mic sau mai mare in functie de diversi factori ( istoricul de plata, datoria curenta, durata creditului, numarul de luni trecute de la acordarea creditului,solicitarile de noi credite din ultimele sase luni, tipul de credite acordate, conturile detinute in prezent, precum si cele inchise, varsta solicitantului de credit etc).

Este bine ca inainte de solicitarea unui credit sa stii ce Fico ai deoarece o institutie bancara poate oferi avantaje unor clienti care au Fico mare iar in functie de valoarea FICO personala, se pot cere fie sume mai mari, fie dobanzi preferentiale sau conditii de rambursare mai avantajoase. Un Fico este considerat mare cand este mai mare de 650. Un Fico mic care reduce considerabil sansele de creditare este cel sub 500.

Verificarea Scorului Fico nu influenteaza valoarea acestuia decat daca este facuta de catre o institutie bancara. Drept urmare se recomanda ca inainte sa ajungi la banca, sa apelezi la un consultant care sa afle ce scor ai si care banca se potriveste in functie de gradul tau de risc ca client.

De asemenea un Specialist te poate indruma sa iti cresti Scorul Fico pentru ca sansele tale de obtinere a unui credit sa creasca.

Ce dobanda aleg in functie de credit? Variabila sau fixa

Dobanda fixa este stabilita la semnarea contractelor de credit si nu poate fi modificata pe toata perioada finantarii. In schimb, dobanda variabila este formata dintr-un indice (fie el IRCC, ROBOR, EURIBOR sau LIBOR) in functie de valuta si tipul creditului la care se adauga o marja fixa. De regula creditele cu dobanda fixa au o rata a dobanzii mai mare deoarece iti ofera siguranta ca costul nu se va modifica pe parcursul derularii contractului iar cele cu dobanda variabila au un cost mai mic dar exista riscul cresterii dobanzii. Alegerea tipului de dobanda tine foarte mult de apetitul clientului fata de risc.

Ce este DAE?

DAE ( Dobanda Anula Efectiva) este indicatorul care cuprinde toate costurile pe care le are un credit. Este foarte important sa tii cont de acesta atunci cand vrei sa obtii un credit de la banca sau sa compari costurile a doua sau a mai multor credite. Consulta-te cu un consultant pentru a analiza daca creditul pe care vrei sa il obtii are incluse costurile cu asigurarile si costurile de administrare a conturilor curente in oferta prezentata.

Ce este si cum arata Biroul de Credite?

Biroul de Credit este o baza de date comuna in care bancile inregistreaza informatiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice si la modalitatea de plata a acestora. Raportul de la Biroul de Credit reprezinta lista conturilor active sau inchise pe care clientul le are sau le-a avut in ultimii 4 ani de zile iar in cazul inregistrarii unor intarzieri a ratelor, acestea vor fi semnalate cu buline ce reprezinta durata intarzierii ratei.

Scopul acesteia este de a incuraja desfasurarea unei activitati de creditare responsabile, de a facilita accesul la creditare si de a preveni indatorarea excesiva a persoanelor vizate.

Un consultant te poate ajuta?

Suntem obisnuiti cu „ do it yourself”. Procesul de creditare nu este ceva ce faci zilnic, prin urmare nu ai cum sa faci asta mai bine decat cineva care face asta zilnic, care cunoaste toate detaliile, toate bancile si comportamentul acestora in diferite spete. Este evident ca experienta si cunostintele oferite de un consultant pregatit sau o persoana care a facut un training de specialitate este net superioara unei activitati bancare facuta de un client. Este greu ca clientul sa realizeze valoarea adusa de un consultant deoarece nu stie ce ar fi putut obtine daca ar fi apelat la serviciile acestuia.

Ce obligatii ai daca este codebitor?

Este important sa stii ca atunci cand esti codebitor intr-un contract de credit pentru cineva, ai respnsabilitati egale cu titularul, asadar daca acesta intra in imposibilitate de plata, banca se va indrepta catre tine pentru recuperarea datoriei.

Ce inseamna o linie de credit pentru persoane juridice?

Linia de credit este un imprumut, cu un termen de pana la 36 de luni si te ajuta astfel sa treci peste deficitele temporare ale capitalului tau de lucru. Adica atunci cand nu stai bine cu banii si esti presat sa-ti platesti furnizorii, angajatii sau taxele la bugetul de stat, linia de credit iti rezolva problemele de cash-flow, dandu-ti posibilitatea sa-ti faci platile la timp.

Partea interesanta este ca linia de creditare functioneaza pe sistem revolving. Adica se reinnoieste automat pe masura incasarilor. In plus, iti da flexibilitatea de a utiliza oricand, orice suma de bani, pana atingi limita maxima aprobata, in functie de nevoile de plata generate de activitatea zilnica. Banii pot fi rambursati si reutilizati de oricate ori e nevoie, chiar si pe parcursul unei zile. Avantajul major al utilizarii liniei de credit este ca platesti doar pentru banii folositi la finalul fiecarei zile si nu pe toata valoarea liniei de credit.

La ce ma ajuta un credit de investiti pe firma?

Creditul de investitii este destinat pentru achizitia de cladiri, echipamente, utilaje sau chiar pentru achizitia mijloacelor de transport.

Caracteristicile creditului de investitii:

• beneficiezi de o perioada de gratie ;
• Este destinat finantarii/refinantarii cheltuielilor aferente proiectelor de investitii;
• Se poate utiliza integral sau esalonat in baza documentelor justificative;
• Poti sa refinantezi creditele contractate la alte banci.
• Se poate finanta si TVA-ul aferent

Ce inseamna finantare in sistem Leasing financiar ?

Prin finantarea in sistem de leasing pot achizitona autovehicule, utilaje, echipamente sau imobile. Devii proprietarul bunurilor la sfarsitul contractului platind valoarea reziduala sau poti returna bunurile companiei de leasing. Compania de leasing este proprietara bunului pe perioada derularii contractului. Durata contractului este intre 12 si 96 luni.