Întrebări și răspunsuri frecvente
Faptul că ești înscris in Biroul de Credit cu un istoric negativ, nu înseamnă că nu mai poți lua un credit . În analiza solicitării pe lângă analiza situației materiale si familiale se va ține cont și de aceste raportări din Biroul de Credit.
Poți contracta un credit dacă ai poprire pe cont dar cu condiția ca, înainte de a lua creditul, sa plătești mai întâi datoriile care au generat poprirea sau împreuna cu consultantul tău sa faceți un plan financiar care îi asigură executorului judecătoresc încadrarea ta la un credit financiar. Acest lucru poate ajuta la sistarea popririi temporar cu promisiunea de închidere a datoriei după obținerea creditului.
Fico este un număr intre 300 si 850 ce arată posibilitatea ta de plată în cazul în care soliciți un împrumut și credibilitatea ta în fata instituțiilor bancare. Acest număr este mai mic sau mai mare în funcție de diverși factori ( istoricul de plată, datoria curentă, durata creditului, numărul de luni trecute de la acordarea creditului, solicitările de noi credite din ultimele șase luni, tipul de credite acordate, conturile deținute în prezent, precum și cele închise, vârsta solicitantului de credit etc).
Este bine ca înainte de solicitarea unui credit să știi ce Fico ai deoarece o instituție bancară poate oferi avantaje unor clienți care au Fico mare iar în funcție de valoarea FICO personală, se pot cere fie sume mai mari, fie dobânzi preferențiale sau condiții de rambursare mai avantajoase. Un Fico este considerat mare când este mai mare de 650. Un Fico mic care reduce considerabil șansele de creditare este cel sub 500.
Verificarea Scorului Fico nu influențează valoarea acestuia decât dacă este făcută de către o instituție bancara. De aceia se recomandă înainte de a ajunge la bancă să apelezi la un consultant care să afle ce scor ai și care banca se potrivește în funcție de gradul tău de risc ca client.
De asemenea un Specialist te poate îndruma să îți crești Scorul Fico pentru ca șansele tale de obținere a unui credit sa crească.
Dobânda fixa este stabilita la semnarea contractelor de credit și nu poate fi modificata pe toată perioada finanțării. În schimb, dobânda variabila este formată dintr-un indice (fie el IRCC, ROBOR, EURIBOR sau LIBOR) în funcție de valută și tipul creditului la care se adaugă o marja fixa. De regulă creditele cu dobânda fixa au o rată a dobânzii mai mare deoarece îți oferă siguranța unui cost care nu se va modifica pe parcursul derulării contractului iar cele cu dobânda variabilă au un cost mai mic dar exista riscul creșterii dobânzii. Alegerea tipului de dobânda ține foarte mult de apetitul clientului fața de risc.
DAE ( Dobanda Anula Efectiva) este indicatorul care cuprinde toate costurile pe care le are un credit. Este foarte important să ții cont de acesta atunci când vrei sa obții un credit de la bancă sau să compari costurile a două sau a mai multor credite. Consultă-te cu un consultant pentru a analiza dacă creditul pe care vrei sa îl obții are incluse costurile cu asigurările și costurile de administrare a conturilor curente în oferta prezentată.
Biroul de Credit este o baza de date comună în care băncile înregistrează informațiile referitoare la creditele acordate persoanelor fizice și la modalitatea de plata a acestora. Raportul de la Biroul de Credit reprezintă lista conturilor active sau închise pe care clientul le are sau le-a avut în ultimii 4 ani de zile iar în cazul înregistrării unor întârzieri a ratelor, acestea vor fi semnalate cu buline ce reprezintă durata întârzierii ratei.
Scopul acesteia este de a încuraja desfășurarea unei activități de creditare responsabile, de a facilita accesul la creditare și de a preveni îndatorarea excesiva a persoanelor vizate.
Suntem obișnuiți cu „ do it yourself”. Procesul de creditare nu este ceva ce faci zilnic, prin urmare nu ai cum să faci asta mai bine decât cineva care face asta zilnic, care cunoaște toate detaliile, toate băncile și comportamentul acestora în diferite spete. Este evident ca experiența și cunoștințele oferite de un consultant pregătit sau o persoană care a făcut un training de specialitate este net superioară unei activități bancare făcută de un client. Este greu ca clientul să realizeze valoarea adusă de un consultant deoarece nu știe ce ar fi putut obține dacă ar fi apelat la serviciile acestuia.
Este important să știi că atunci când ești codebitor într-un contract de credit pentru cineva, ai responsabilități egale cu titularul, așadar dacă acesta intra în imposibilitate de plată, banca se va îndrepta către tine pentru recuperarea datoriei.
Linia de credit este un împrumut, cu un termen de pana la 36 de luni și te ajută astfel să treci peste deficitele temporare ale capitalului tău de lucru. Adică atunci când nu stai bine cu banii și ești presat să-ți plătești furnizorii, angajații sau taxele la bugetul de stat, linia de credit iți rezolvă problemele de cash-flow, dându-ți posibilitatea să-ți faci plățile la timp. Partea interesantă este ca linia de creditare funcționează pe sistem revolving. Adică se reînnoiește automat pe măsura încasărilor. În plus, îți dă flexibilitatea de a utiliza oricând, orice suma de bani, până atingi limita maxima aprobată, în funcție de nevoile de plată generate de activitatea zilnica. Banii pot fi rambursați și reutilizați de oricâte ori e nevoie, chiar și pe parcursul unei zile. Avantajul major al utilizării liniei de credit este că plătești doar pentru banii folosiți la finalul fiecărei zile și nu pe toată valoarea liniei de credit.
Creditul de investiții este destinat pentru achiziția de clădiri, echipamente, utilaje sau chiar pentru achiziția mijloacelor de transport.
Caracteristicile creditului de investiții:
– Beneficiezi de o perioadă de grație ;
– Este destinat finanțării/refinanțării cheltuielilor aferente proiectelor de investiții;
– Se poate utiliza integral sau eșalonat în baza documentelor justificative;
– Poți să refinanțezi creditele contractate la alte bănci.
– Se poate finanța și TVA-ul aferent
Prin finanțarea în sistem de leasing pot achiziționa autovehicule, utilaje, echipamente sau imobile. Devii proprietarul bunurilor la sfârșitul contractului plătind valoarea reziduala sau poți returna bunurile companiei de leasing. Compania de leasing este proprietara bunului pe perioada derulării contractului. Durata contractului este între 12 și 96 luni.