Mai bine de jumătate dintre români au credite. Pentru cei cu venituri modeste este destul de complicat şi uneori imposibil să pună de-o parte sume mari de bani pentru a-şi cumpăra o locuinţă sau o maşină.

Cu siguranţă au existat şi vor mai exista momente în viaţa ta când vei avea nevoie de un ajutor financiar imediat, pentru ca proiectele tale să devină realitate. Creditul este un instrument foarte util, cu ajutorul căruia îţi poţi îndeplini dorinţele pe loc, fără a mai trebui să aştepţi sau să strângi bani. Printr-un credit bancar se construiesc relaţii de încredere între tine şi instituţia financiară de la care obţii împrumutul. Astfel ai posibilitatea să obţii finanţare într-un termen relativ scurt, iar restituirea împrumutului se va realiza prin respectarea unui grafic de rambursare.

 

În funcţie de nevoile tale şi de destinaţia creditului, poţi alege cea mai potrivită variantă:

 

  1. Credit de nevoi personale – îţi poţi îndeplini dorinţele cu acest tip de credit, fără a justifica destinaţia banilor, astfel te poţi bucura de o sumă de bani după cum doreşti tu
  2. Credit pentru locuinţe, ipotecare şi imobiliare – achiziţionarea unei case este una dintre cele mai mari realizări, de aceea poţi apela la acest tip de credit pentru locuinţa visurilor tale
  3. Credite auto – maşina este un element important în viaţa de zi cu zi, aplicând pentru un credit auto vei putea să-ţi achiziţionezi autoturismul mult dorit
  4. Credite de refinanţare – atunci când ai prea multe credite, care au rate mari şi nu mai reuşeşti să faci faţă, poţi apela la refinanţare, iar avantajul este că vei plăti o singură rată, mai mică, la o singură bancă sau instituţie financiară nebancară (IFN)

În cazul în care te gândeşti să apelezi la un credit, probabil ai observat că există variante şi oferte numeroase pe piaţa din România, fie de la bănci, fie de la instituţii financiare nebancare (IFN). Datorită numărului mare de oferte de pe piaţă poate fi destul de dificil să ştii care opţiune este potrivită pentru situaţia ta.

Totuşi dacă te informezi, s-ar putea să descoperi că unele lucruri sunt mult mai simple decât par. În cazul în care nu ai destul timp sau pur şi simplu nu vrei să te ocupi de acest proces de creditare, poţi apela cu încredere la un consultant financiar, care poate găsi pe baza nevoilor tale, cel mai bun împrumut pentru tine.

Consultanţii financiari sunt la curent cu toate modificările de pe piaţa financiară şi cunosc toate produsele bancare şi nebancare din portofoliul instituţiilor financiare cu care colaborează. Apelând la un consultant financiar te vei scuti de multe drumuri la bănci sau la instituţiile financiare nebancare, nu vei investi energie în tot procesul de creditare, dar vei beneficia de suma de bani de care ai nevoie.

Dacă alegi să lucrezi cu un consultant financiar, acesta îţi va oferi informaţii şi te va ajuta încă din momentul în care ai decis să apelezi la un credit, până în momentul în care l-ai obţinut. Acesta îţi va prezenta cele mai bune oferte de pe piaţă, care se potrivesc cu situaţia ta, va avea în vedere istoricul tău din Biroul de Credit, va analiza dosarul tău, astfel încât să nu existe greşeli şi îţi va explica fiecare pas pe înţelesul tău.

Trebuie menţionat faptul că şi dacă te gândeşti să apelezi la un consultant financiar şi dacă doreşti să parcurgi acest drum de creditare singur, este extrem de important ca înainte de a apela la un împrumut, să verifici istoricul din Biroul de Credit (verifică aici gratuit). În cazul în care ai un istoric negativ, există şanse mari ca banca sau instituţia financiară nebancară, la care ai apelat, să nu îţi aprobe creditul, ori să îţi aprobe creditul, dar în condiţii care nu îţi sunt favorabile, de exemplu cu o dobândă mai mare.

Pe lângă istoricul din Biroul de Credit este important să cunoşti date şi despre scorul de credit (scorul FICO), care poate influenţa instituţia financiară de la care doreşti împrumutul. Scorul FICO este un indicator care arată dacă o persoană care doreşte un credit o să reuşească să plătească ratele sau nu, pentru creditul pe care l-a solicitat. Practic scorul de credit este un instrument financiar care are în vedere comportamentul de plată al fiecărei persoane care doreşte să acceseze un credit.

Există câţiva factori care influenţează scorul de credit printre care istoricul de plată, creditele care sunt în derulare, durata istoricului de creditare, câte împrumuturi s-au luat şi ce tip de împrumut a accesat persoana de-a lungul timpului.

Un alt aspect care poate influenţa scorul FICO, în momentul în care doreşti să obţii un credit bancar, este interogarea multiplă în Biroul de Credit, mai exact, cu cât există mai multe interogări, cu atât poate scădea scorul de credit. Dar acest lucru nu se întâmplă în situaţiile în care apelezi la o firmă care se ocupă cu verificarea istoricului în Biroul de Credit.

 

Ce ar trebui să ştii înainte de a aplica pentru un credit bancar?

 

  1. Balanţa dintre venituri şi cheltuieli

Salariul este un criteriu extrem de important care stabileşte dacă eşti eligibil pentru un credit sau nu. Pentru a beneficia de un împrumut bancar, instituţia are în vedere valoarea salariului, situaţia familială, ce istoric de operaţiuni bancare ai mai avut şi locul de muncă pe care îl ai.

  1. Calculează toate cheltuielile

Pentru a afla gradul de îndatorare pe care eşti dispus să îl ai trebuie să iei în calcul, cu grijă, toate cheltuielile pe care le faci. Astfel trebuie să calculezi cheltuielile pentru alimente, îmbrăcăminte, vacanţe, reparaţia maşinii, inclusiv vizitele medicale sau eventuale intervenţii medicale. Este important să reţii, că recomandarea specialiştilor este să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce ai putea plăti.

  1. Perioada în care rambursezi creditul

Este important să alegi perioada de rambursare a împrumutului astfel încât creditul să nu fie o povară pentru tine, ci un ajutor. Pentru a putea plăti ratele conform graficului de rambursare ai nevoie de stabilitate financiară şi după ce ai obţinut creditul.

  1. Comisioane

Pe lângă rata lunară pe care o vei plăti, vor apărea şi comisioane care vor trebui plătite odată cu obţinerea împrumutului, astfel este important să cunoşti toate aceste comisioane ca să te asiguri că împrumutul este conform nevoilor tale. Trebuie reţinut că toate tipurile de comisioane sunt menţionate în documentele contractuale.

  1. Alege împrumutul care se potriveşte nevoilor tale

Fiecare împrumut are caracteristici diferite pe care trebuie să le iei în seamă atunci când alegi produsul care consideri că ţi se potriveşte. Este necesar să ai în vedere perioada de creditare, valoarea creditului, costurile, cel fel de dobândă are împrumutul şi monedă în care vei primi creditul. Pentru a alege înţelept, trebuie să cunoşti tipurile de credit pe care le poţi obţine şi în funcţie de acest aspect să alegi un împrumut potrivit pentru tine.

  1. Pune de-o parte lunar echivalentul unei rate

Specialiştii sfătuiesc ca înainte să aplici pentru un credit să simulezi câteva luni plată unei rate. Cu alte cuvinte încearcă să pui de-o parte echivalentul unei rate lunare, astfel vei vedea dacă vei reuşi să rambursezi creditul fără să întâmpini probleme. Un experiment de lungă durată ar fi să economiseşti timp de un an 40% din venitul tău lunar, deoarece acest procent este gradul maxim de îndatorare la împrumuturi. Dacă reuşeşti să duci la bun sfârşit acest experiment, înseamnă că nu vei avea probleme în ceea ce priveşte rambursarea ratelor către bancă sau IFN.

  1. Oferă un avans cât mai mare

Pentru a nu te îndatora foarte mult, trebuie să vii cu o contribuţie iniţiala cât mai mare. Avansul minim solicitat de către bănci este de 5% pentru credite de Prima Casă şi între 15-30% pentru credite ipotecare. Cu cât ai un avans mai mare, cu atât rata lunară va fi mai mică, ceea ce reprezintă un avantaj pentru tine pe termen lung.

  1. Îmbunătăţeşte-ţi istoricul din Biroul de Credit

În cazul în care ai un istoric pozitiv în Biroul de Credit, vei obţine un împrumut mult mai uşor. De cele mai multe ori însă, oamenii au un istoric negativ, ori nu au istoric. Pentru a repara sau a avea un istoric în Biroul de Credit poţi accesa împrumuturi mici, pe care trebuie să le plăteşti la timp şi să respecţi întru totul graficul de rambursare. Astfel vei obţine puncte care îţi vor ridica scorul de credit (FICO) şi care vor determina instituţia financiară să îţi ofere mai multă încredere şi să îţi acorde împrumutul pe care îl doreşti.

Nu uita, este foarte important să cunoşti paşii necesari pentru obţinerea unui împrumut de la o bancă sau instituţie financiară nebancară (IFN), pentru a putea obţine o aprobare. Echipa ImperaCredit contribuie zilnic la îndeplinirea visurilor clienţilor ajutându-i să obţină împrumuturile bancare de care au nevoie, prin experienţa şi prin sprijinul pe care îl oferă la fiecare pas în procesul de creditare.

În cazul în care ai nevoie de ajutor, apelează la consultanţii echipei ImperaCredit, care îţi stau la dispoziţie şi care vor căuta mereu cea mai bună ofertă în funcţie de situaţia ta.

ImperaCredit – Construim viitorul împreună!

Daca doresti ajutor profesional si rapid nu ezita sa ne contactezi.

Completeaza formularul